Borstplaat - speculaas - pepernoten - schuimpjes - caramelsnoepjes - zwarte pieten koppen - Kinderen let op! Doe dit nooit alleen, maar altijd samen met een volwassene! -------------------------------------------------------------------------------- Borstplaat: Wat heb je nodig? 12 eetlepels suiker 4 eetlepels water, room of melk smaakmaker: frambozen-, cacao-, vanille- of citroenessence. Eventueel oploskoffie of cacao. Hoe maak je het? Breng de suiker met het water en de room of melk langzaam aan de kook. Ca. 5 minuten laten doorkoken. Als een druppel van het mengsel hard wordt in koud water, dan is het goed. Wil je cacao of oploskoffie gebruiken, dan moet je die gelijk met de suiker te koken zetten. Wil je andere smaakstoffen gebruiken, dan moet je die pas toevoegen als de pan al van het vuur af is! Leg van te voren de vormpjes klaar waarin je de borstplaat wilt gieten en vet ze in. Heb je echter geen vormpjes, dan kun je ook een ingevette bakplaat gebruiken. Giet het suikermengsel in de vormpjes of op de bakplaat en laat het hard worden. Snij kleine borstplaatjes uit het bijna uitgeharde mengsel. Haal de borstplaat met een schuivende beweging van de bakplaat af of haal ze uit de vormpjes. Eet smakelijk! -------------------------------------------------------------------------------- speculaas: Wat heb je nodig? 400 gram bloem 2,5 theelepels bakpoeder 1,5 theelepel speculaaskruiden 200 gram boter 250 gram bruine basterdsuiker 75 gram amandelsnippers snufje zout Hoe maak je het? Zeef de bloem en meng het met het bakpoeder, het zout en de speculaaskruiden. Daarna koude boter en de basterdsuiker toevoegen. Kneed het geheel tot een soepel deeg en zet dat vervolgens een nacht weg. Dit doe je om de geur van de kruiden in het deeg te laten trekken. Heb je thuis een speculaasplank, dan kun je die met meel bestuiven en er stukjes deeg indrukken. Heb je geen speculaasplank, dan kun je het deeg ook uitrollen (vergeet niet het aanrechtblad met meel te bestuiven) en er koekjes uitsnijden, met de hand of met vormpjes. Leg de koekjes op een ingevet bakblik en bestrooi ze met de amandelsnippers. Bak ze vervolgens bruin en gaar in een matig warme oven van ca. 160 graden. Laat de koekjes afkoelen en ....... smullen maar! -------------------------------------------------------------------------------- Pepernoten: Wat heb je nodig? Voor het deeg van de pepernoten gebruik je hetzelfde recept als voor het speculaas. Maar, vergeet het amandelschaafsel. Hoe maak je het? Het deeg maak je precies zo als bij het speculaas, maar let op! In plaats van het deeg in vormpjes te doen of uit te rollen, laat je het deeg in 1 grote bol. Draai hiervan kleine bolletjes en leg ze op een ingevette bakplaat. Laat deze bakplaat met pepernoten 15 minuten in een matig warme oven van 160 graden bakken. Even laten afkoelen en strooien maar!